Tack

Andakter

Tacksägelsedagen

Lovsång


Under oktober månad uppmärksammas många viktiga kampanjer bland annat den internationella barndagen den 2 oktober. FN:s deklaration om barnets rättigheter och  senare konventionen om barns och ungas rättigheter, där rekommenderade generalsförsamlingen  alla länder att inrätta en internationell barndag och de föreslog första måndagen i oktober.


När jag tänker på den internationella barndagen, då tänker jag på att det finns så många barn i Sverige som får gå hem från skolan, med en klump i magen av oro för sina föräldrar. De frågar sig, ska de vara nyktra nu, eller måste jag städa upp efter dem?


Vid ett flertal tillfällen har jag följt barnbarnen upp till Sunderbysjukhus för olika undersökningar.


Känslan har varit oro, innan jag fått klarhet i hur saken ligger till, och en lättnad och tacksamhet till Gud, när ändå det fick ett lyckligt slut.

 

Helgens texter vill föra oss in på tanketråden att vara tacksamma. En vän till familjen berättade för mig om sin översvallande tacksamhet när hon en dag fick vara med om att hennes cancer sjuka dotter kunde äta en halv portion med gröt. Tacksamheten hos oss människor är väldigt varierande. En är tacksam för att man vunnit på lotto, en annan, att just i dag är föräldrarna nyktra, en annan att barnet lyckades äta en halv portion med gröt.

 När vi läser helgens texter möter vi barnen som med högljudda lovsånger var med när Jesus red in i Jerusalem. Barnen och de vuxna ropade och sjöng, ”Välsignad vare han som kommer, konungen,  i Herrens namn. Fred i himlen och ära i höjden.”


När Jesus var inne i tempelområdet då ropade barnen; ”Hosianna Davids Son!” De skriftlärde och prästerna blev då förargade och uppmanade Jesus att säga till barnen att vara tysta. Då förklarade Jesus för dem barnens rätt i samhället och barnens rätt till Guds rike genom att han citerade psaltaren 8 där det står; ”Barns och spädbarns rop har du gjort till en lovsång åt dig.”


Vid ett annat tillfälle tillrättavisar Jesus sina lärjungarna när de försöker hindra barnen att komma till honom. Då sa Jesus med skärpa; ”Låt barnen komma till mig och hindra dem inte!”


Barn eller barnen nämns fler än sextio gånger bara i de fyra evangelierna då har jag inte räknat resten av nya testamentet. Barnen är en källa till lovsång det vittnar de allra flesta mödrar om. Att föda fram ett nytt litet liv är något alldeles extra. Är det något som fyller mitt inre med tacksamhet, då är det mina barn och barnbarn.

 

Människorna som var med i lovsångskören när Jesus kom in till Jerusalem, alla var de euforiska av allt de sett och hört. Jublet ville inte tystna.  De hade varit med om extrema och övernaturliga saker där Jesus uppväckt döda, helat sjuka, botat blinda, lama och talat ord som ingav dem hopp att Guds rike kommit till dem. 

 

Det finns hopp även för dig och mig i dag, det finns möjlighet till försoning och helande. Jesus går fortfarande omkring i vår värld och gör under. Vet du att det största av alla under är när du beslutar dig för att följa Jesus. Då bryter jubel och lovsångs tonen ut i himlen. Ett Guds barn har räddats för evigheten! Därför tystnar inte lovsången i Guds församling.

 

En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman

Fler andakter