2 i fastan

Andakter

Andra söndagen efter fastan

Den kämpande tron


Renée Nyberg är en känd TV 4 personlighet med flera olika programledare uppdrag. Ett program som jag och hustrun försöker titta på har fått namnet Reneés brygga. I programserien lagar hon mat tillsammans med inbjudna svenska profiler till sitt lantställe i Stockholms skärgård och samtalar om livet. Sommar huset är inte hennes egen, utan det är TV produktionen som har hyrt stället för sina inspelningar. Sommarhuset ligger vackert i Stocholms skärgård bara ett stenkast från vattnet.


En av de gäster vi speciellt ville höra och se var Jan Eliasson. Det är en person som jag är, och har varit mycket imponerad av. Han har varit diplomat, politiker och ordförande för FN:s generalförsamling och vice generalsekreterare för FN. Otaliga resor runt om i vår värld har fört honom till de mest oroliga och utsatt platserna för att försöka medla mellan olika stridande grupper. Att höra honom berätta är som att föras in i en spektakulär Amerikansk katastroffilm där han får vara mitt i det som sker.


Reneé frågade honom hur han har orkat med allt detta dåliga som han fått se och höra. Han betonade då att han trodde, trots allt, på människans inneboende godhet.


Ett vackert ord menade han sammanfattade allt det som han trodde på, det var ordet, tillsammans.


Söndagens tema är, ”Den kämpande tron.” I texten möter vi en kvinna som försökt att hitta den rätta medicinen för sin dotter. Hon ropar ut i sin nöd till Jesus med ett, ”Herre hjälp mig.” Kvinnan kämpar, gråter, ropar, ber, hon gör allt för att få Jesu uppmärksamhet.


Jan Eliassons ord, tillsammans, är ett ord som den kristna kyrkan försöker stava på och leva efter. Vi firar Gudstjänster tillsammans, vi ber till Gud tillsammans, vi ropar till Gud om frid och fred tillsammans, vi försöker räcka evangeliet om Jesus Kristus tillsammans till en sårad och sargad jord.

Vi handlar, vi ber, vi ropar till Gud tillsammans.


Kvinna i texten har den tron att Jesus är den som kan hjälpa hennes dotter. Hon går in som förebedjare tillsammans med sin sjuka dotter.

Jag gissar att du som läser dessa rader känner igen dig i kvinnans förtvivlan och desperation. De flesta av oss har, eller har haft en kamp med Gud. Vi ropar och har ropat i vår bönekammare, ”Gud lyssna till mig, Gud hör mig!” Men helt klart är att de flesta av oss har mött den tyste Guden.


Jag har i många år, flera gånger i veckan träffat olika personer som jag har bönegemenskap med. Vi har tillsammans i trotsig tro ropat till honom om bönesvar för vår värld, för vårt land, för vår kommun, för våra familjer, för oss själva. Jag har sett och förstått vi inte är ensamma i vår vånda och bön, jag har sett att vår värld är full av människor som tillsammans, i helig trots griper efter Guds löfte. ”Tillsammans för Sverige,” det är ett bönenätverk som uppstått under senare år som vill att Guds församling ska gå samman till ett rop för Sverige


Ska vi, du och jag ta Jan Eliassons vackraste ord på allvar, tillsammans. Tillsammans kan vi ropa som kvinnan i helgens text, ”Herre Davids Son, förbarma dig över mig! Herre förbarma dig över Sverige!”


En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman