Fastlag

Andakter

Fastlagssöndagen

Kärlekens väg


Har du gått en promenad på kärleksstigen? Jag vet inte om det finns en sådan stig på någon annan plats än i Piteå. Namnet kärlekens väg finns däremot i det lilla samhället Bålsta som ligger i Uppsala län. Kärleksstigen den har däremot ingen kommun i Sverige lyckats kopiera enligt mitt Googlande. Klubbgärdets Byagrupp har kämpat för att hålla uppe den vackert belägna promenadstråket som sträcker sig från Klubbgärdets båthamn efter Piteälven fram till Munksund.


När man går längst denna kärleksstig möts man i vårtid av vitsippor och små badvikar. Vintertid hålls stigen uppe med snöskoter för att man lätt ska kunna ta sig en fin vinterpromenad längst älvkanten. I min hembygd, Tavelsjö har man i år igen plogat upp en isbana för skridskoåkning och promenader. På samma sätt har man på många platser här i Norrland plogat upp isarna så att befolkningen ska få möjlighet att åka skridsko eller spark längst stränderna. Vissa öar här i norr brukar också få en bilväg upplogad tvärs över havet.

Jag påmindes om kärleksstigen när jag läste att nästa onsdag, när det kyrkliga namnet är askonsdagen, då är den dagen också inskriven som, ”Alla hjärtans dag.”


Att ha sitt hjärta till något betyder att det finns ett djupt engagemang för just den saken. Jag har fortfarande mitt hjärta i Tavelsjöbygden. Varje gång jag läser något om denna bygd händer det något inom mig. Jag rörs av minnen från min uppväxt.


Jag har fostrats in i väckelserörelsen EFS. Där har mitt hjärta varit allt sedan den dagen 1972 då jag kom till tro. Denna rörelse är bland annat inspirerad av Herrnhutismen som uppstod kring greve Nikolaus Ludwig von Zinzendorf från Tyskland. Den Pietism, den fromhet som utvecklades där, handlande om en stark tilltro till kärleken som ett medel att nå mänskligheten. Rosenius en av EFS grundare blev djupt tagen av denna rörelse och det smittade av sig i hans förkunnelse och skrivande.


Väckelserörelserna har alltid talat om en intimitet, en Guds kyss, där Gud i Jesus Kristus möter människan i en kärlekens omfamning. Det var ju den revolutionerande, omstörtande upplevelsen som Luther fick när han fann att Gud är en nådefull Gud. Han fann att den hotande Guden, den som han levt under i så många år, var en Gud som redan i kärlek hade ordnat allt det som människan skulle ha gjort. Han skrev i sina skrifter om ett saligt byte med Jesus. Att allt det som är i Jesus, har blivit vårt, och att allt vårt har blivit hans.


Vi får under kommande veckor följa Jesus på hans väg upp till Jerusalem, för att där lida och dö för alla människor i alla tider. Det är kärlekens väg han går, han ger upp allt sitt eget för att vi, du och jag ska få möjlighet att nå det eviga livet.


Att gå på den natursköna kärleksstigen en vår dag eller en upplogad vinterväg är en vacker upplevelse, men att få gå armkrok med Jesus och följa honom på kärlekens väg hela vägen upp till Golgata. Den unika, fantastiska promenaden bjuds du och jag in i under följande veckor där vi till sist når fram till påskens crescendo. Där får vi i glädje ropa ut, Kristus är uppstånden, ja han är verkligen uppstånden.


En skön helg önskar jag dig


Allt gott

Gösta Degerman