Kyndel

Andakter

Kyndelsmässodagen eller Jungfru Marie Kyrkogångsdag

Uppenbarelsens ljus


”Titta Gösta vad jag köpt!” Strålande glad lyfte hustrun upp en plastpåse från Clas Olssons. Ivrigt plockade hon upp sitt kap ifrån den butik som jag kallar för gubbdagis. När jag får tillfälle går jag gärna omkring i den butiken bara för att titta och känna och dagdrömma om de olika verktyg som jag tänker att jag skulle behöva, men förstås i en annan svunnen tid. I dag orkar jag inte med några fler renoveringar. Därför är det egentligen onödigt att jag vandrar runt i butiken och ger mig själv lite åldringsångest när jag vet att dessa fantastiska verktyg kommer jag aldrig att använda.


Det hustrun plockade upp ur sin påse var tre pannbands lampor som hon tyckte vi behövde om kriget kommer som försvarsmakten så tydligt har varnat för den senaste tiden. Höjd försvarsberedskap hör vi våra ledare säga eftersom oron ute i världen har ökat och anarkin har eskalera i vårt Sverige idag.


Ett par dar senare fick hustrun triumferande plocka fram pannlamporna eftersom strömmen slogs ut mitt i den kallaste perioden. Vi blev utan ström några timmar, men andra orter här i Norrbotten fick vara utan ström jättelänge.


”Visst var det bra att jag köpte de här lamporna,” sa hon med ett, vad var det jag sa leende, som doldes bakom det starka skenet från hennes pannlampa. Jag kröp till korset och erkände att det var verkligen ett bra köp. Under den korta tid vi var utan ström kunde vi obehindrat ordna till en kvällsmåltid under skenet från våra pannlampor. Vad blev det för mat? Jo en klassisk norrländsk rätt, det blev bryta med en kall falukorvsbit. Jag gjorde en AHA upplevelse när vi hade lamporna fastspända på våra huvuden, ljuset följde mig dit jag tittade. Det skapade lite funderingar i min skalle, därför blev associations tråden denna vecka, ordet ljus, som också det gamla ordet kyndel betyder.


På kyndelsmässodagen kan vi läsa om två äldre personer som fått Guds ljus i sina sinnen. Symeon och Hanna har nästan hela livet levt i närheten av Templet. Båda längtade efter Messias som Guds ljus till världen. Jesusbarnets härkomst avslöjandes av den gamle Symeon som ledd av Anden, och inspirerad av Anden, offentliggjorde vem Jesus var, när han lyfte upp Jesus barnet i templet och sa: ”Herre nu låter du din tjänare gå hem i frid, som du har lovat. Ty mina ögon har skådat frälsningen som du berett åt alla folk, ett ljus med uppenbarelse åt hedningarna och härlighet åt ditt folk Israel.”


Jesus som är Guds ljus, lotsar oss fram genom livet. I Psaltaren 119 vers 105 kan vi läsa; ”Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig.” Guds ljus, Guds ord, Guds uppenbarelse är Jesus, han är den som genom sin Ande lyser upp vägen för oss till att kunna nå Gud. Sökandet efter Gud kan aldrig bli en andlig sport eller ett akademiskt studerande.


Det är evangeliet som exponerar Guds ljuset, detta ljus talar om vad vi ÄR, vi är hans älskade barn.


Alla andra religioner talar om vad vi ska göra, men den kristna tron talar om för oss vad vi ÄR. Vi är hans skapelse, vi är hans ögonsten, vi är hans barn, vi är frälsta av NÅD.


Symeon och Hannas ögon lyste av hänförelse och glädje när de fick se och hålla i Guds ljus och uppenbarelsens härlighet. Maria och Josef förstod nog inte allt det fick höra, men de gladdes med det gamla paret och anande att deras Son var en skatt de fått från himmelen.


Den skatten, det ljuset kan bli din alldeles egen, vill du ha den är den din.


En skön helg önskar jag dig

Allt gott

Gösta Degerman